Laringeális tubus

A laringeális tubus egy supraglotticus (pontosabban extraglotticus) légútbiztosító eszköz a sürgősségi légútbiztosítás, valamint az általános anesztézia számára mind spontán, mind pedig pozitív nyomású lélegeztetésre. Sürgősségi helyzetekben, nehéz légút biztosítása esetén a maszkos és tracheatubuson keresztül történő lélegeztetés tökéletes alternatívája.

A laringeális tubus a háziorvosi gyakorlatban - ahol nem napi rutin az intubáció - biztonságérzetet ad az orvos számára, hogy kezénél van egy feltárást nem igénylő, vakon bevezethető légútbiztosító eszköz.

A laringeális tubus az újabb nemzetközi ajánlásokat követve már csak kétlumenű (LTS és LTS-D) változatban rendelhető. A kétlumenű tubus ideálisan egyesíti magában a laringeális maszk és a kombitubus előnyös tulajdonságait (egyszerű bevezethetőség, aspiráció elleni védelem).

2015-től megjelent a laringeális tubusok újabb változata, az intubációs laringeális tubus: iLTS-D.

A laringeális tubusok rendelhetők többször használható (autoklávozható) (LTS), illetve egyszer használatos (LTS-D) változatban. Ez utóbbi választása csökkenti a keresztfertőzések kockázatát. Az iLTS-D tubus csak egyszer használatos változatban létezik.

Bővebb információ és további típusok:

iLTS-D intubációs laringeális tubus, magyar (408 kB)
A megújult LTS-D Laringeális tubus, magyar (1072 kB)

LT-animácio

Video bemutató az iLTS-D használatához. Hang: angol.

Video bemutató az LTS-D használatához. Hang: angol.

Video bemutató az LTS-D használatához. Hang: angol.


Előző oldal: Sürgősségi ellátás
Következő oldal: Crycothyreotomia Quicktrach